Skip to content Skip to footer

Een behandeling met Botuline-toxine A

Botuline-toxine A

Al jaren staat botox bekend als middel om rimpels te laten vervagen of verdwijnen. Tegenwoordig doen artsen meer met botox: zij gebruiken botox in de oksel om zweet tegen te gaan of botox als middel tegen migraine. Botox in de cosmetische branche is wel het meest bekend.   

Maar, wat is botox eigenlijk en hoe veilig is het?

Wat is Botox?

De volledige naam van botox is ‘botuline toxine type A’. Botox is een natuurlijk eiwit, gemaakt door de bacterie ‘clostridium botulinum’. Dit natuurlijke eiwit kan de zenuw, die de spieren aanstuurt, tijdelijk ‘uitschakelen’. Daardoor kan er geen of een minder krachtige samentrekking van de spieren plaatsvinden. Rimpels worden dan minder zichtbaar of verdwijnen zelfs. En, de huid wordt als het ware gelift. Het effect van botox is tijdelijk, veelal 6 tot 9 maanden Na enkele maanden kan de behandeling gewoon herhaald worden. 

Er zijn verschillende merken waarbij Botox, Azzalure en Dysport de meest bekende zijn.

Geschiedenis van Botox

Botox is al in de 19de eeuw ontdekt doordat het een voedselvergiftiging veroorzaakte van besmet voedsel. Botox is een eiwit dat een uitwerking heeft op zenuwcellen. Etenswaren die zijn besmet met deze bacterie kunnen door de aanwezigheid van botuline toxine, tot de ziekte botulisme leiden. In de Tweede Wereldoorlog werd botox zelfs gebruikt als gifgas. Na jarenlange ontwikkeling is botox in 2002 goedgekeurd voor cosmetische toepassingen.

Hoe veilig is Botox?

Het is heel belangrijk dat het gebruik en injecteren van botox door een professionele arts gebeurd.

 De arts weet precies waar hij wel en niet de botox toe kan dienen. Zo lang dat gebeurt is het een veilig middel. En, ook een middel dat zorgt voor een prachtig, ontspannen uiterlijk.

Leave a comment