Skip to content Skip to footer

De huid, ons grootste orgaan, speelt een cruciale rol in ons leven en onze gezondheid. Naast het beschermen van ons lichaam tegen schadelijke invloeden, speelt de huid ook een belangrijke rol in ons zelfbeeld en zelfvertrouwen. Laten we eens dieper ingaan op de verschillende aspecten van de huid.

De structuur van de huid

Van boven naar beneden bestaat de huid uit drie lagen: de opperhuid (epidermis), de lederhuid (dermis) en het onderhuids bindweefsel (subcutis). Elke laag heeft zijn eigen unieke functies en kenmerken.

De opperhuid is de buitenste laag van de huid en fungeert als een barrière tegen externe schadelijke invloeden. Het bestaat voor 90% uit cellen genaamd keratinocyten, die constant worden vernieuwd. Ook zijn er pigmentcellen (melanocyten) aanwezig in de opperhuid, die de huid haar kleur geeft.

De lederhuid is de laag direct onder de opperhuid en bestaat uit bindweefsel, bloedvaten, zenuwen, haarzakjes en zweet- en talgklieren. Deze laag biedt structurele ondersteuning en elasticiteit aan de huid. Collageen en elastine zijn in overvloed aanwezig in de lederhuid en zijn de eiwitten verantwoordelijk voor stevigheid en elasticiteit in de huid. Vanaf je 25ste vermindert de hoeveelheid collageen en elastine met 1% per jaar, waardoor huidverslapping te zien kan zijn.

De subcutis is de diepste laag van de huid en bestaat voornamelijk uit vetweefsel. Dit biedt isolatie, energieopslag, warmte en dient als kussen om schokken op te vangen.

Functies van de huid

De huid vervult verschillende belangrijke functies, waaronder:

Bescherming: De huid beschermt het lichaam tegen infecties, UV-straling, chemicaliën en andere schadelijke invloeden. Zowel door haar barrièrefunctie, als door de aanwezige cellen.

Regulatie van temperatuur: Door middel van zweten en verwijding/vernauwing van bloedvaten kan de huid helpen bij het handhaven van een constante lichaamstemperatuur. Al is zweten geen fijn gevoel, is het belangrijk om niet oververhit te raken.

Zintuiglijke waarneming: De huid bevat veel zenuwuiteinden waardoor wij temperatuur, pijn, druk een aanraking kunnen waarnemen. 

Synthese van vitamine D: De huid produceert vitamine D wanneer deze wordt blootgesteld aan UV-straling, wat essentieel is voor gezonde botten en immuunsysteem.

Uitscheiding van afvalstoffen: Naast zweetklieren helpen ook talgklieren en andere huidstructuren bij de uitscheiding van afvalstoffen uit het lichaam, waardoor de algemene gezondheid wordt bevorderd.

De huid is niet alleen ons grootste orgaan, maar ook van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Met zijn complexe structuur en diverse functies, zoals bescherming, regulatie van temperatuur en zintuiglijke waarneming, verdient de huid onze zorg en aandacht.

Leave a comment

Wij zijn gesloten t/m woensdag 8 mei 2024
This is default text for notification bar